Op donderdag 6 juni 2024 zijn in Nederland de Europese verkiezingen. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen.
Tegelijk met deze Europese verkiezingen houdt de gemeente Amsterdam een referendum over een voorgenomen besluit van de gemeenteraad over de Hoofdgroenstructuur. Amsterdammers kunnen dan stemmen of ze voor of tegen het voorgenomen besluit over de Hoofdgroenstructuur zijn.
Hoofdgroenstructuur
Wat de Hoofdgroenstructuur (HGS) inhoudt is te lezen op deze pagina van de gemeente. Simpel gezegd is de Hoofdgroenstructuur een nieuwe visie van de gemeente (in de vorm van een ‘beleidsnota’) op het groen in de stad. Mede in relatie tot andere zaken zoals woningbouw en infrastructuur.
Het Parool, 3 juni ’24: In 10 minuten uitgelegd: het referendum over groen in de stad, wat betekent een stem vóór of tegen? (audio)
Referendum
Meer informatie over de argumenten tégen het voorgenomen besluit over de Hoofdgroenstructuur vindt u op rhgs.nl, de website van het referendumcomité, gekant tegen de huidige beleidsnota.
Meer informatie over de aard en context van het referendum hier.
Stemadvies
Gelijk de Bond van Volkstuinders steunt het bestuur van Tuinpark Buitenzorg de initiatiefnemers van het referendum die willen dat de stadsnatuur in Amsterdam beter beschermd wordt door o.a.:
- Bescherming bestaande Hoofdgroenstructuur aan te scherpen in plaats van het ‘flexibel’ te maken.
- Groenverordening in plaats van groennorm – afdwingbaar en controleerbaar.
- Grond voor openbaar groen te reserveren in alle te ontwikkelen gebieden.
De Amsterdamse volkstuinen maken deel uit van deze Hoofdgroenstructuur. Iedere verbetering in de bescherming van het groen in Amsterdam, is een verbetering in de bescherming van de volkstuinen en de grote biodiversiteit op onze tuinparken.
Het bestuur van Buitenzorg geeft bij het referendum HGS het stemadvies om TEGEN te stemmen.
Uitslag
De uitslag van het referendum is raadgevend aan de gemeenteraad, die na het referendum een besluit zal nemen over de HGS.
Meehelpen?
Wilt u helpen om van dit referendum een succes te maken ten gunste van het groen en de natuur in Amsterdam? Ga dan voor meer informatie en contact naar deze pagina van de website van het referendumcomité.
“En toen”
Uit de musical “Wat een planeet” (1973) | tekst: Annie M.G. Schmidt; muziek: Harry Bannink; zang: Willem Nijholt