De gemeente Amsterdam biedt een gratis lood-check aan voor uw volkstuin. U kunt zich tot 30 november ’24 aanmelden via het aanmeldformulier op www.amsterdam.nl/loodinvolkstuinen Daarna gaat men door naar het volgende volkstuinpark.
Waarom biedt de gemeente een gratis lood-check aan?
Mogelijk zit er lood in de grond van uw volkstuin. Dit kan een vervelende boodschap zijn en als een verrassing komen. Op veel plekken in de stad is de grond (licht) vervuild, dat komt door de industriële geschiedenis van de stad. Het kan ook bijvoorbeeld in de grond zitten waarmee in het verleden (bouw)terreinen werden opgehoogd. Vroeger wisten mensen niet dat lood gevaarlijk was. Nu is duidelijk dat te veel lood binnenkrijgen niet goed is voor onze gezondheid, vooral voor jonge kinderen tot 7 jaar. De gemeente is daarom al een aantal jaren bezig om te onderzoeken waar het precies zit op de plekken waar kinderen spelen. Na speeltuinen, parken en tuinen van woningen zijn nu de volkstuinen aan de beurt. Moestuinen (groter dan 100 m2) worden gelijk op meerdere stoffen onderzocht.
Buitenzorg is als elfde volkstuinpark aan de beurt
De gemeente kan helaas niet alle volkstuinen tegelijk checken op lood. Daarom is er een volgorde waarop volkstuinparken aan de beurt komen. Buitenzorg is als elfde aan de beurt. Dit komt omdat het park in een schoner gebied ligt en recreatief worden gebruikt. Doordat er beperkt voedsel wordt gekweekt is blootstelling beperkter dan in een moestuin.
U hoeft niet aanwezig te zijn bij de uitvoering van de lood-check. De loodadviseur weet welke werkzaamheden hij moet uitvoeren en weet door uw aanmelding per tuin, waar de monsters genomen moeten worden.
De metingen worden naar verwachting in december uitgevoerd. De exacte datum wordt nog doorgegeven aan het bestuur. In totaal neemt het onderzoek op het park enkele weken in beslag. Na afronding van de lood-check ontvangt u binnen een maand de resultaten in een rapportage per mail. Na afronding van alle onderzoeken ontvangt het bestuur ook een overzicht van de resultaten per tuin.
Wat kan ik doen als ik nog niet weet of er lood in mijn tuin zit?
In de tussentijd is het risico te voorkomen door handen te wassen na het tuinieren, de groente goed te wassen en schillen voordat u het opeet, of door groente te kweken in bakken met schone grond. Kinderen kunt u bijvoorbeeld ook laten spelen in een schone zandbak.
Wat gebeurt er na de lood-check?
Als er lood wordt gevonden, zijn er verschillende mogelijkheden om de blootstelling te verminderen. Wat voor u de beste mogelijkheid is, is afhankelijk van de manier waarop de tuin wordt gebruikt. Soms is het genoeg om een aantal adviezen te volgen, zoals de handen te wassen en voeten te vegen. En soms is het aan te raden om de vervuilde plek op te hogen met schone grond, af te graven of te bedekken met bijvoorbeeld houtsnippers. Zodra er een overzicht is van de hoeveelheid tuinen met (te veel) lood in Amsterdam, kunnen we kijken wat de gemeente hierin kan betekenen.
– Tijdens de as. Algemene Ledenvergadering op zondagmiddag 24 november ’24 hopen wij de coördinator/bodemadviseur van de gemeente een korte toelichting te laten geven op dit onderzoek.
N.B.
Voor Buitenzorg is Martin (tuin 99) de contactpersoon naar de gemeente. Mocht u als Buitenzorger bijv. moeite hebben met digitaal aanmelden voor de lood-check neem dan contact met hem op.