In de zomer van 2011 maakte stadsomroep AT5 een serie filmportretten van Buitenzorg en Buitenzorgers.

In vijf, liefdevol gemaakte afleveringen van elk circa 8 minuten zien en horen we onder andere Jaap (tuin 98a), Henk en Beppie (tuin 62), Adriaan (tuin 27), Hans (tuin 5), Wilnah (tuin 11), Edith en Simon Vinkenoog (tuin 25) en Gerrit (tuin 91). Samen vormen zij een impressie van het reilen en zeilen op ons volkstuinpark en de cultuur van Buitenzorg.

Onderaan deze pagina staat een korte toelichting op hoe het deze, in 2011 geportretteerde, tuinders na uitzending is vergaan.

N.B.
De filmpjes staan op de server van Buitenzorg en het zijn tamelijk grote bestanden. Het laden kan daarom even duren. Geduld s.v.p.
Om de filmpjes beeldvullend te bekijken; klik op het icoontje rechtsonder.




Afl. 1 – Jaap, de Vlinderman








Afl. 2 – Boekhout, zijn Beppie, hun kas en de ‘eikel’








Afl. 3 – Artistieke inspiratie








Afl. 4 – De tempel van Alex & de bietjes van Wietske








Afl. 5 – Simon Vinkenoog consorten










Wat gebeurde er daarna?

Bovenstaande filmportretten zijn opgenomen en uitgezonden in augustus 2011. De publicatie ervan op deze website is december ’22. Da’s 11 jaar later. Hoe is het de geportretteerden sinds de uitzending vergaan?

Jaap, de ‘Vlinderman’, stopte in 2015 met zijn volkstuintje (tuin 98a). Vlinders tellen bleef hij nog wel doen. Zijn toenmalige tuin werd betrokken bij het algemeen groen van Buitenzorg en omgedoopt tot een ‘natuurtuin’. Tegenwoordig is het ook het eindpunt van het Kabouterpad.

Henk en Beppie (tuin 62) tuinierden onverminderd door, met of zonder ‘eikel’. Eind augustus ’23 is Henk overleden.

Christine (v/h tuin 37) ontmoette een jaar na deze film in de trein een oude liefde. De vonk sloeg weer over en ze verhuisde naar Rotterdam. Haar kleurrijk beschilderde houten beesten stonden tot voor kort in het rosarium, tegenover tuin 1. Langzamerhand zijn die door het weer vergaan.

Adriaan (tuin 27), de acteur die in dit portret enkele van zijn gedichten voordraagt, heeft nog een fiks aantal jaren plezier van zijn tuin gehad. Adriaan overleed in het voorjaar van 2019.

Alex (v/h tuin 76), de ontwerper en bouwer van het ‘ietsjes anders dan andere tuinhuisjes’, kon omstreeks 2014, wegens privé-omstandigheden, niet verder door met de bouw. Hij heeft zijn tuin tot medio 2022 kunnen en mogen aanhouden. In november van hetzelfde jaar heeft de vereniging besloten zijn tuin weer in de verhuur te doen, waarbij respect voor het tempelachtige bouwsel-in-wording een prominente voorwaarde is.

Wietske (tuin 67), die bietjes uit de supermarkt ‘vies’ vindt, is nog altijd een blije bezoeker van haar volkstuin. Al kan ze enige tuinhulp wel gebruiken. Maar ja, ze is óók een beetje trots en eigenwijs.

Hans (tuin 5) en Edith (tuin 25), die aan het woord komen in de aflevering over Simon Vinkenoog, schilderen en tuinieren vrolijk voort.

Wilnah (v/h tuin 11) viel een jaar later, tijdens het schilderen in haar stadse atelier, van een trap. Daarvan moest ze ruim een jaar revalideren. Daarna heeft nog zo’n zeven jaar gelukkig getuinierd op Buitenzorg. Haar zicht nam wel af, en dat deed haar veel verdriet. In de zomer van 2020 is Wilnah overleden.

Gerrit (tuin 91), die tot slot Simon’s gedicht ‘Ode aan Buitenzorg’ voordraagt, was indertijd voorzitter en dat bleef hij tot 2019. Sindsdien is hij, naast hartstochtelijk tuinder, voor de vereniging vooral actief op het vlak van Natuurlijk Tuinieren en de Werkgroep Bomen in het bijzonder.



Helaas zijn de credits van de makers (regie, camera, geluid, montage) niet gearchiveerd. Wij zouden die namen hier heel graag vermelden. Weet u meer? Meldt het ons: website@tuinparkbuitenzorg.nl